Om mig:
Jag föddes i Linköping en av de sista dagarna av sextiotalet och växte upp i staden. Under gymnasiet, på Berzeliusskolan, väcktes mitt stora intresse för naturvetenskap i allmänhet och kemi i synnerhet. Lärarna förmedlade inte bara ämnets alla detaljer utan också en djup kärlek till naturvetenskapen och vi fick unika möjligheter att utforska kemin i en lång rad avancerade laborationer.
Samtidigt levde jag även i en helt annan värld. Varje helg reste vi till huset i Västerviks skärgård och jag kunde följa naturens gång genom alla årstider och utforska biologi, geologi och inte minst historia i grannskapet. Runt hörnet fanns urgamla fornlämningar och Östersjön ruvade på spännande vrak.
Under flera perioder av min barndom bodde vi dessutom i mellanöstern och helgerna tillbringades med att utforska Kairos muséer, pyramiderna i Giza, Jerusalems myllrande gator och inte minst flertusenåriga ruinstäder långt ute i Sinais öknar.
Jag hade därför ett svårt val; gå vidare med humaniora eller fortsätta med naturvetenskap. Valet föll till slut på kemi, mycket av rent praktiska skäl – det är helt enkelt ganska svårt att laborera med kemi hemma.
1989 skrev jag in mig i Lund och fyra år senare var jag civilingenjör i kemiteknik. Under hela studietiden hade jag också forskat vid sidan av och snart var jag doktorand i organisk kemi. Molekylernas värld är fascinerande och genom att jämföra olika kemiska ämnens utseende går det ofta att förutsäga deras egenskaper – och bygga nya molekyler med väldigt specifik funktion – alltifrån läkemedel till välluktande parfymer. Kemins värld är en outsinlig källa till inspiration.
Jag försöker förstå hur olika system fungerar i våra kroppar och då med fokus på kolhydrater – socker. Vi tänker mest på socker som energi. Våra celler är dock klädda med kolhydrater som berättar för omgivande celler vem de är och vad de gör. Både bakterier och virus använder kolhydraterna för att veta vilka celler de ska infektera och vid cancer förändras ofta kolhydratytan drastiskt. Jag försöker förstå hur detta går till för att sedan formge nya läkemedel.
Kemi är dock ett ämne som många uppfattar som svårt, kanske tråkigt eller ännu värre ointressant. Jag arbetar därför med att visa att kemi tvärtom är spännande, förståeligt och inte minst oerhört viktigt. Kemi påverkar allas vardag på gott och ont och med lite mer kunskap tror jag att vi alla kan hjälpa till att skapa en bättre och mer hållbar miljö.
Jag älskar att berätta spännande historier tagna ur litteraturen eller historien som en utgångspunkt för en diskussion kring kemi – i ett samtal som alla kan delta i. Det behövs inga djupa kunskaper om molekyler för att förstå kemin – tvärtom, följ med mig på en spännande resa i molekylernas värld.
Vill du nå mig så skicka ett mail till ulf@ulfellervik.se
CV
Ulf Ellervik föddes i Linköping 1969 och utbildade sig till civilingenjör i kemiteknik vid Lunds Tekniska Högskola. Han disputerade 1998 i organisk kemi med inriktning mot kolhydratkemi vid Lunds Tekniska Högskola och tillbringade sedan två år som post-doktoral stipendiat vid California Institute of Technology i Pasadena. Från hösten 2000 har han bedrivit egen forskning vid Lunds Universitet och han befordrades 2009 till Professor i Bioorganisk kemi. Han har även varit gästprofessor vid Nanyang Technological University i Singapore (hösten 2012).
Ulf Ellervik är författare till två läroböcker i organisk kemi på universitetsnivå och en gymnasielärobok i kemi. Han är även författare till två populärvetenskapliga böcker och ett tjugotal populärvetenskapliga artiklar i ett flertal tidskrifter. 2012 var han sommarpratare i P1 och 2013 intervjuades han i Skavlan. Han har även hörts och synts i TV och Radio vid ett flertal andra tillfällen.
Senaste kommentarerna