Foto: Johanna Berglund

Osammanhängande tankar i badet

Ont i nacken och rätt sliten. Ett hett bad brukar hjälpa. Det finns få njutningar som är så effektiva för att slappna av, och när kroppen vilar får hjärnan fritt spelrum. Kombinationen av varmt vatten och lång tid fick tankarna att fastna på – pulled pork. Pulled pork! Av allt man kan tänka på i ett hett bad. Mmmm. Muskelfibrer som sakta, sakta denaturerar och lossnar från varandra i en sörja av lök och barbequesås.  En rejäl skinkstek, två rödlökar i klyftor, en hackad vitlök och en flaska barbequesås. Fem timmar i 125°C. Eller varför inte hela natten? När köttet är mört dras fibrerna isär med två gafflar. Totalt utan finess. Syndigt gott! Den långa tillagningstiden lockar fram umamin ur köttet. Smaken verkar förstärkas av röklukten och den mörka sötman från melass. Är det på riktigt eller lägger hjärnan till en känsla av matlagning över öppen eld? Badvattnet börjar svalna. Hur länge har jag legat här egentligen? Kanske dags att gå upp? Varför gör de bara badskum med blomdoft? Undrar om det finns badskum med hickoryrök?

2 kommentarer till Osammanhängande tankar i badet

 1. Magnus
  onsdag 23 oktober 2013, 07:38:15

  Mer rök åt folket!
  Vet inte om det finns badskum men det finns en raktvål från Norge med namn Telemark som innehåller tjära:
  Det nærmeste jeg klarte å lage essensen av solsvidde tømmerveger, bålrøyk i ullgenser og ekte mannfolk på vei hjem fra skogen.

 2. Anna Hellekant
  lördag 11 juli 2015, 11:05:23

  Vet inte hur jag ska få kontakt -gammal tant som läst din fantastiska bok Ond Kemi. Inte handlar mitt inlägg om bad utan snarare om Prutt. Häromdagen kom min kollega utrusande från vår gemensamma toa på kontoret och meddelade att INGEN fick gå in. Jag meddelade det gamla husmorstricket -tänd en tändsticka! Alla (unga) såg ut som ett frågetecken. Vad är det som gör att detta trolleritrick fungerar?? Sprid kunskapen så alla kan ta del. Varje toa borde ha en ask tändstickor! Tack från en fin bok!
  Anna

Lämna en kommentar

Senaste kommentarerna